Huiswerktips december: Boekentasplanner

Klik hier om de mededelingen van "Boekentasplanner" te downloaden.

Tachtig procent van de Vlaamse leerlingen in de lagere school zou elke dag een boekentas meezeulen die veel te zwaar is. Er is geen vaste norm, maar algemeen wordt aangenomen dat een kind niet meer dan 10 % van zijn eigen lichaamsgewicht mag meezeulen. Een te zware boekentas kan mee de oorzaak zijn van latere rugklachten. Daarom is het goed om een aantal zaken in de gaten te houden:

 

  • Wil je zeker weten dat de rug van je kind niet overbelast wordt? Laat je kind eens plaats nemen op de weegschaal zonder zijn boekentas en nadien met boekentas. Wanneer het verschil in gewicht meer dan 10% bedraagt, grijp je best in.

  • Het is beter om de boekentas op de rug te dragen dan aan de hand, zodat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld en de rug minder wordt belast. De meeste kinderen hebben vandaag de dag zo’n tas of zak die op de rug kan worden gedragen. Een andere oplossing zijn de boekentassen met wieltjes. Ook die zien we, zeker in de lagere school, meer en meer in beeld komen.

  • Kijk regelmatig samen met je kind de boekentas na. Steken er geen onnodige zaken in die de tas alleen maar zwaarder maken?

    Het meenemen van de materialen van en naar school kan voor onnodig ‘overgewicht’ zorgen. Zo zijn sommige kinderen geneigd om steeds ‘alles’ mee te nemen om zeker niets te vergeten. Andere kinderen zijn dan weer wat ‘nonchalanter’ en laten vaak boeken of dingen in de boekentas steken die ze op dat moment niet meer nodig hebben…

    Dit kan vermeden worden door regelmatig samen met je kind de boekentas te controleren. De leerkracht geeft in de klas ook best duidelijke instructies, zodat de kinderen enkel het nodige materiaal meenemen. Van de oudere kinderen wordt wel verwacht dat ze hierin ‘groeien’ en zelfstandiger worden. De juiste materialen meenemen om thuis te studeren is immers een deel van het leerproces…

  • Een boekentasplanner kan een geschikt hulpmiddel zijn om te zware boekentassen te voorkomen. Bovendien is zo’n boekentasplanner een eenvoudig middel om te controleren of je kind alles meeheeft wat het nodig heeft. Het is de bedoeling dat deze planner op termijn een ‘gewoonte’ wordt.

Je kunt een voorbeeld van een boekentasplanner downloaden. Deze  zal ook in de klas als maandtip voor de maand december worden besproken en (hopelijk) door de kinderen en hun ouders worden gebruikt.

 

We zetten nog even enkele aanwijzingen en tips bij het maken van de boekentas op een rijtje:

 

Laat je kind altijd ’s avonds zijn boekentas klaarmaken als afsluiting van het huiswerk. Dan kan het in alle rust gebeuren en zit je kind nog in de juiste sfeer.

Stappenplan voor je kind:

  1. Maak je boekentas regelmatig helemaal leeg. Zo blijven er geen spullen in zitten die je toch niet meer nodig hebt en blijft je boekentas netjes. Vul je tas opnieuw aan de hand van je boekentasplanner.

  2. Steek er eerst de dingen in die je altijd nodig hebt: je schoolagenda, je pennenzak, je huiswerkmap.

  3. Vergeet je handboeken en werkschriften niet terug in je tas te steken.

  4. Vergeet de speciale dingen niet: turnzak, zwemtas, geldbeugel, briefjes, knutselgerief,...

  5. Steek er morgenvroeg eten en drinken in.